Cascina Melognis 'Novamen' 2017
De 'Novamen' wijn is de top cru van Melognis. Het is een blend van 70% Barbera en 30% Pinot Noir. Door de wat hogere ligging van de wijngaarden en het verkoelende effect van de Alpen, doen druivensoorten die wat sneller rijpen het hier goed. De Pinot Noir is er daar een van, en die staat hier dan ook af en toe aangeplant. Door deze te blenden met barbera krijg je een mooie elegante wijn, die jong vooral het fruit van Barbera heeft, maar waar naar mate de wijn ouder wordt het Pinot karakter meer door komt zetten. Door de lange houtrijping mooi complex en intens, met goed ouderingspotentieel.
De geur is rijk en complex met duidelijke tonen van rood fruit, met name kersen en pruimen, gevolgd door balsamico rozenblaadjes. Hij heeft een stevige structuur, met zuren, alcohol en tannines mooi in balans. Een echte eetwijn.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 70% Barbera, 30% Pinot Noir
Terrein: bodem rijk aan klei en grind
Expositie: west-zuidwest tot west-noordwest
Hoogte wijngaarden: 450 tot 500 m.
oogst: handmatig, eind september (Pinot Noir) en begin oktober (Barbera)
Vinificatie: spontane vergisting met van nature aanwezige gisten, maceratie 15 dagen, vergisting in RVS tanks, gevolgd door malolactische fermentatie.
Opvoeding/rijping: Minimaal 15-18 maanden houtrijping in gebruikte vaten, daarna in de fles 4 tot ca. 8 maanden.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Barbera, Pinot Noir |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Wijnhuis | Cascina Melognis |
Wijnjaar | 2017 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Colline Saluzzesi |
Alcohol Percentage | 14% |
Appellatie | Colline Saluzzesi Rosso DOC |
Serveertemperatuur | 16-18° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Gebraden en geroosterd rood vlees, Gestoofd (rund)vlees, ossobucco, Vegetarische- en groentegerechten, Tamme eend, parelhoen, ganzeborst, Pasta met vlees- of tomatensaus, lasagna, Kaasplank met gerijpte kazen (dessert) |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | Half uurtje van te voren openen. |