Matteo Correggia - Roero Riserva 'Roche d'Ampsej' 2017
De Roche d'Ampsej is het kroonjuweel van Correggia. Sinds de eerste jaargang in 1996 regelmatig onderscheiden met “tre bicchieri” in de Gambero Rosso, en vaak onderscheiden door andere wijngidsen en -tijdschriften.
De Roche d'Ampsej heeft een heel klassieke Nebbiolo geur, aangenaam, complex, met zowel een beetje klein rood fruit, kruiden en specerijen, leer, tabak, rozenblaadjes en florale tonen. Deze komen terug in de smaak, waarin deze wijn zich complex en vooral uitgebalanceerd toont, met mooie zuren en lichte mineraliteit. Tijdens de aangenaam lange afdronk zijn de tannines nog voelbaar, wat zijn bewaarpotentieel aangeeft. Deze wijn is een klassiek voorbeeld van een “Barolo van de Roero” en biedt meer dan menig veel duurdere top-barolo.
Deze wijn laat zijn volle potentieel pas zien na flink wat jaren rijping, dus geduld wordt beloond! Op dronk vanaf 2024, verwachte top 2026-2030+.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Nebbiolo
Wijngaard: Roche d'Ampsej (cru/single vineyard)
Terrein: siltig zand met klei
Expositie: oost tot zuidwest
Hoogte wijngaarden: 280 tot 315 m.
Oogst: handmatig, half oktober
Opbrengst: 40 Hl/ha
Vinificatie: lange maceratie en vergisting 50% in RVS tanks en 50% in 600 L houten vaten voor 40-65 dagen, gevolgd door malolactische fermentatie.
Opvoeding/rijping: minimaal 14 maanden houtrijping in 600 L vaten en barriques, daarna minimaal 24 maanden in de fles.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Nebbiolo |
Landbouw | Biologisch ongecertificeerd |
Wijnhuis | Matteo Correggia |
Wijnjaar | 2017 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Roero |
Alcohol Percentage | 14% |
Appellatie | Roero Riserva DOCG |
Serveertemperatuur | 17-19° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Gebraden en geroosterd rood vlees, Gestoofd (rund)vlees, ossobucco, Vegetarische- en groentegerechten, Tamme eend, parelhoen, ganzeborst, Mager wild zoals hert, ree, haas, fazant, duif, Lamsvlees, Kaasplank met gerijpte kazen (dessert) |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | 1-2 uur van te voren openen. |