Malvira - Roero Arneis 'Renesio' 2019
Gambero Rosso:
Overig:
De naam van de Arneis druif is waarschijnlijk een verbastering van de Middeleeuwse naam van de Renesio wijngaard, die vrijwel geheel van Malvira is tegenwoordig. Deze cru wordt gemaakt met druiven die uitsluitend uit deze historische wijngaard komen.
De Arneis is dé witte druif van de Roero, en de witte Roero Arneis wordt tegenwoordig gezien als een van de beste witte wijnen van Italië. De 3 Arneis cru's van Malvira - waarvan deze Renesio er een van is -zijn daar een goed voorbeeld van.
De oudste historische verwijzing naar de Arneis druif is uit 1478 en naar deze Renesio wijngaard, namelijk “Reneysium”, later “Renexij” wat later het Italiaanse “Ornesio” en daarna Renesio is geworden. De naam Arneis zou een verbastering zijn van "da Renesio". De bodem is hier juist iets kleiiger, zodat de wijn wat meer kracht en structuur krijgt. Daarbij geholpen doordat een deel van de wijn op houten vaten rijpt.
In de geur bloemig, fruitig en kruidig, met perzik en hint amandel. Vol van smaak, filmend in de mond, vettig bijna, met lange afdronk. Echt een wijn voor bij het eten. Deze wijn is het beste na enkele jaren ouderen, om gelijk te drinken adviseer ik een zo oud mogelijke jaargang,
Op dronk vanaf ca. 2023, verwachte top 2025-2027+.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Arneis
Wijngaard: Renesio
Terrein: kalkrijk, voor de Roero vrij kleiig
Expositie: zuid, noord en oost
Hoogte wijngaarden: 260-320 m
oogst: handmatig in kleine kratten
Vinificatie: vergisting op RVS tank
Opvoeding/rijping: ca. 7 - 8 maanden in RVS tanks op de fijne gisten, met regelmatige batonage.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Witte wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Arneis |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Wijnhuis | Malvirà |
Wijnjaar | 2019 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Roero |
Alcohol Percentage | 13% |
Appellatie | Roero Arneis DOCG |
Serveertemperatuur | 10-12° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Witvlees zoals kip en konijn, Vegetarische- en groentegerechten, Vis, Schaal- en schelpdieren, Asperges, Pasta met kaas- of roomsaus, Voorgerechten, Antipasti, Aperitivo met kaas, worst en ham |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | Kort voor uitschenken karafferen in brede karaf. |