Deltetto - Roero Riserva 'Braja' 2019
De Braja van Deltetto is zo'n wijn die bij uitstek het verschil tussen een Roero Riserva en een Barolo of Barbaresco laat zien. Door de zandigere bodem in de Roero zijn de tannines relatief zacht en rond, en heeft de wijn een duidelijk fruitiger krakter. Door deze andere ondergrond is de wijn ook jonger al op dronk dan Barbaresco en Barolo, al kan hij ook prima zo'n 10 tot 15 jaar bewaard worden (en grote flessen nog vele langer). Regelmatig bekroond met de tre bicchieri in de Gambero Rosso!
Intense geur van rijp fruit, vooral rood fruit, aangevuld met viooltjes en rozenblaadjes, bosgrond en ceder. Elegante tannines, aards met iets fruit, tikje droppige mineraliteit, lange afdronk. Voor bij een mooi hoofdgerecht. Ook in grote formaten!
Op dronk vanaf ca. 2025, verwachte top 2027-2030+.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Nebbiolo
Wijngaard: Gorrini
Terrein: zandig
Expositie:
Hoogte wijngaarden:
oogst: handmatig in kleine kratten, begin oktober
Vinificatie: vergisting op RVS tank
Opvoeding/rijping: minimaal 24 maanden, deels in grote houten foeders, deels in barrique. Daarna minimaal 12 maanden in de fles.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Nebbiolo |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Wijnhuis | Deltetto |
Wijnjaar | 2019 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Roero |
Appellatie | Roero Riserva DOCG |
Serveertemperatuur | 17-18° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Gebraden en geroosterd rood vlees, Gestoofd (rund)vlees, ossobucco, Vegetarische- en groentegerechten, Tamme eend, parelhoen, ganzeborst, Mager wild zoals hert, ree, haas, fazant, duif, Pasta met vlees- of tomatensaus, lasagna, Kaasplank met gerijpte kazen (dessert) |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | 1-2 uur van te voren openen. , Decanteren in smalle karaf ivm mogelijk depot in de fles. |