Deltetto - vino passito 'Bric du Liun' 2020
per 9 flessen in fraaie houten kist (die kan helaas niet verzonden worden)
"Bric" betekent "de bovenkant van de heuvel" en "Liun" is "Leeuw" in het lokale dialect. Dat is in de regel het beste deel van de wijngaard, en dankzij deze heeft de familie Deltetto ook de bijnaam "de leeuwen" gegeven.
Dankzij de goede expositie komen van dit deel perfect rijpe druiven, die ze voor de passito overrijp laten worden. "Passito" betekent ingedroogd: de druiven worden na de oogst buitne in kratten gezet om te drogen en zo het suikergehalte te laten stijgen. Ook wordt een deel van de trossen aangetast door de 'nobele rot' (Botrytis), die voor extra concentratie en extra smaak zorgt.
Als het op natuurlijke manier ingedikte sap uiteindelijk vergist wordt, blijft er nog een hoop suiker over in de wijn als een normaal alcoholpercentage bereikt wordt van 12-13%, meestal zo rond de 120 gr/l. Maar niet alleen de suiker wordt geconcentreerd, maar ook de smaakstoffen en de zuren. Het resultaat is daarmee een rijk smakende nectar met een fijne zoet-zuur balans. Een perfecte begeleider van gerijpte (ook blauwe) kazen, of om lekker zo te drinken.
Deze nectar heeft een intense geur abrikoos en ingemaakte perzik, rijp fruit en een notige toets. Heerlijke lange afsronk die niet té zoet is.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Arneis
Wijngaard:
Terrein: zand
Expositie:
Hoogte wijngaarden:
oogst: handmatig in kleine kratten, oktober tot begin november
Vinificatie: 2 maanden indrogen in gaaskratten in de buitenlucht, daarna vergisting bij 18°C.
Opvoeding/rijping: minimaal 6 maanden rijping en daarna in de fles.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Witte wijn |
Soort Wijn | Zoete wijn, Dessert wijn |
Druivenras | Arneis |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Wijnhuis | Deltetto |
Wijnjaar | 2020 |
Flesinhoud | 37,5 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Roero |
Appellatie | Vino di Uve Stramature |
Serveertemperatuur | 10-12° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Kaasplank met gerijpte kazen (dessert), (half) Zoete desserts met witte chocolade, wit en geel fruit |
Allergenen | Sulfiet |