Blog: Schroefdop of kurk?

Wat is beter: schroefdop of kurk?


D
at is iets wat veel wijnliefhebbers zichzelf nog steeds afvragen: is een (natuur)kurk een betere afsluiting van een fles wijn, of een schroefdop. Het antwoord daarop zal veel wijndrinkers misschien verbazen: de schroefdop!


Natuurkurk heeft namelijk een groot nadeel: er kunnen allerlei defecten in zitten. De meest bekende is de muffe zgn. "kurk-smaak", die veroorzaakt wordt door een stofje (2,4,6 trichlooranisol ook wel TCA genoemd). Deze wordt veroorzaakt - kort gezegd - door een schimmel die op de schors van de kurkeik leeft.Al bij 1 ppm kunnen sommige mensen die waarnemen, en de geur is zo overheersend en vies dat een wijn vrijwel gelijk ondrinkbaar wordt en door de gootsteen kan....

Maar ook andere schimmels e.d. kunnen een bijsmaak geven, en kleine kanaaltjes kunnen leiden tot oxidatie van de wijn. Naar schatting heeft 1 tot 2 % van alle kurken een probleem.

Nou zijn er verschillende soorten en kwaliteiten kurken (en schroefdoppen). Eerst over de kurk: het belangrijkste onderscheid is tussen natuurkurk en kunststof kurk. Van de laatste heb je er bv van glas of plastic, maar ook van plantaardige grondstoffen (bv de Nomacorc uit suikerriet). Natuurkurk heb je in verschillende soorten: de volledig uit één stuk gestoken kurken, en composietkurken of granulaat kurken (bv Diam). Die laatste zijn geperst uit gemalen korrels natuurkurk die eerst zeer zorgvuldig gewassen zijn. Alhoewel de meningen verdeeld zijn, is voor veel wijnmakers dit een prima alternatief.

De natuurkurken heb je in verschillende kwaliteiten, en de allerduurste kosten zelfs tot een paar euro per stuk! Deze zijn dan ieder apart door een apparaat dat TCA herkend "besnuffeld" en gegarandeerd zonder kurksmaak - al wordt door sommigen betwijfeld of dat wel kan.

Dat de schroefdop technisch een veel beter afsluiting is, weten we overigens eigenlijk al enkele decennia. Uit recent onderzoek blijkt steeds vaker dat bij voorbeeld de doorlatendheid van zuurstof door een kurk verwaarloosbaar klein is. Overigens zijn er ook schroefdoppen met een doorlatend membraan op de markt.

Alleen mis je bij de schroefdop het 'ritueel' van het open maken. Toch gaan steeds meer gerenommeerde wijnmakers over op schroefdop, ook voor hun beroemde dure cru's, omdat ze de beste afsluiting voor hun wijnflessen willen.


De slechte naam heeft de schroefdop te danken aan de beginjaren dat hij bij wijn gebruikt werd. Omdat je er een speciale, dure bottelinstallatie voor nodig had, konden alleen de hele grote producenten - die goedkope bulkwijn voor in de supermarkt maakten - die betalen. De onterechte associatie met slechte wijn was zo geboren. Spijtig, want wijn is langer en beter te bewaren met een schroefdop.
Gelukkig beginnen steeds meer wijndrinkers dit te weten, en zijn de machines voor schroefdoppen aanzienlijk goedkoper geworden, zodat kleine wijnmakers ze ook kunnen aanschaffen. De komende jaren zullen er dus langzaam meer wijnen met schroefdoppen op de markt komen.....en dat is dus geen slechte zaak!



Mijn tip is dus: kijk niet bedenkelijk naar een fles met schroefdop! In tegendeel, als je de keuze hebt bij een wijn (zoals bij enkele van mijn wijnen) neem dan juist een fles met een schroefdop!