Matteo Correggia - Roero Riserva 'La Val dei Preti' 2014
De Val dei Preti is een van de twee Nebbiolo cru's van Correggia. De wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven van de Val dei Preti wijngaard, waarin voornamelijk hele oude stokken staan van maar liefst 65 tot 85 jaar oud! Dat geeft lage opbrengsten maar geconcentreerde wijn. De bodem van deze wijngaard is sterk zandig, wat het typische Roero karakter geeft: iets fruitiger en frisser dan andere top-Nebbiolo’s zoals Barolo en Barbaresco, maar vooral met veel minder harde tannines.
Daardoor is het een uitstekend alternatief voor Barbaresco’s en vooral voor Barolo's, met het voordeel dat deze wijn wél al jong gedronken kan worden (vanaf ca. 5 jaar flesrijping), maar ook heel goed kan ouderen.
Deze wijn heeft een intense geur van rood en donker fruit, met framboos, amarene en bosaardbei, gecombineerd met wat rozenblaadjes en een zwoele kruidigheid. De wijn heeft goede, ronde tannines, die niet te drogend zijn maar wel een goed bewaarpotentieel geven. Geweldige begeleider van najaar- en winter gerechten. Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.
Opdronk vanaf 2021, verwachte top 2023-2028+
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Nebbiolo
Wijngaard: Val dei Preti
Terrein: fijn zand met silt
Expositie: zuid
Hoogte wijngaarden: 260-290 m.
Oogst: handmatig in kleine kratten, begin oktober
Opbrengst: 45-50 Hl/ha.
Vinificatie: 10-12 dagen maceratie op de schillen en vergisting in RVS tanks.
Opvoeding/rijping: minimaal 15 maanden, deels 30 hl vaten en deels gebruikte barriques; daarna minimaal 10 maanden in de fles.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Nebbiolo |
Landbouw | Biologisch ongecertificeerd |
Wijnhuis | Matteo Correggia |
Wijnjaar | 2014 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Roero |
Alcohol Percentage | 14% |
Appellatie | Roero DOCG |
Serveertemperatuur | 16-18° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Gebraden en geroosterd rood vlees, Gestoofd (rund)vlees, ossobucco, Vegetarische- en groentegerechten, Tamme eend, parelhoen, ganzeborst, Mager wild zoals hert, ree, haas, fazant, duif, Pasta met vlees- of tomatensaus, lasagna, Lamsvlees, Kaasplank met gerijpte kazen (dessert) |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | Half uurtje van te voren openen. |