Matteo Correggia 'Anthos' passito 2020
De Anthos passito is een zoete dessertwijn van de oude inheemse Brachetto druif, die stuivende rode wijnen geeft. Door de druiven 2-3 maanden sterk te laten indrogen (opbrengst in liters is dan nog maar ca 1/4 van de gewone wijn!) krijgt de most en zeer hoog suikergehalte, zodat na vinificatie een zoete wijn over blijft. De wijn is meestal niet volzoet en heeft altijd mooie zuren die de wijn goede balans geven.
De wijn heeft een typische intense, fruitig-florale geur, naast voornamelijk klein rood fruit met frambozen en (bos)aardbeien. Rozenblaadjes, viooltjes en geraniums. In de smaak komen deze aroma's terug, met daarbij amarene en daarnaast wat koekkruiden. Niet extreem zoet en met voldoende zuren om balans te geven. Heerlijke, elegante en bijzondere rode dessertwijn die goed samen gaat met chocolade (desserts).
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Brachetto al grappolo lungo
Wijngaard:
Terrein: fijn zand
Expositie: oost tot zuid
Hoogte wijngaarden: 250 tot 280 m.
oogst: handmatig in kleine kratten, half september
Vinificatie: drogen in kratten met gaasbodem; maceratie en vergisting van 6 tot 7 dagen in RVS tanks.
Opvoeding/rijping: minimaal 6 maanden in RVS tanks.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Zoete wijn, Dessert wijn |
Druivenras | Brachetto |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Wijnhuis | Matteo Correggia |
Wijnjaar | 2020 |
Flesinhoud | 37,5 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Roero |
Alcohol Percentage | 13% |
Appellatie | Vino di Uve Stramature |
Serveertemperatuur | 10-12° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Kaasplank met gerijpte kazen (dessert), (half) Zoete desserts met chocolade, gebak met rood fruit |
Allergenen | Sulfiet |