Wijngidsen Italië

Er worden in Italië ieder jaar diverse wijngidsen uitgegeven waarin de nieuwe jaargangen wijnen beoordeeld worden. Het behalen van de maximale score of toekenning van een bepaalde prijs of maximale score wordt door de producenten vaak gezien als een groot prestige en beloning voor hard werken. Zeker omdat de beoordeling van de wijnen vrijwel altijd door professionals in de wijn wordt gedaan, en er meestal een strenge selectie wordt toegepast.

De gidsen zijn een goede leidraad en hulpmiddel bij het ontdekken van de (betere) wijnen van Italië. Van sommige gidsen wordt ook een engelse vertaling uitgegeven. Ze gebruiken wel ieder een ander systeem van scores en waarderingen. De belangrijkste gidsen zijn:

Gambero Rosso.
Nog steeds de belangrijkste en toonaangevende wijngids van Italië. Tot 2010 in samenwerking met Slow Food uitgegeven, maar die hebben gekozen voor een eigen gids. Alleen de betere wijnen van de beste producenten van het land worden in de gids besproken, de mindere producenten halen de gids niet. De wijnen worden eerst in regionale sessies beoordeeld, en de beste regionale wijnen worden voorgedragen voor de nationale finale. In deze landelijke finale wordt bepaald welke van de finalisten de hoogste onderscheiding, de “tre bicchieri” (3 glaasjes) krijgt (gemiddeld ca. 400 van de 20.000 wijnen).
De scores waarmee gewerkt wordt zijn:
3 rode glaasjes - excellent in zijn categorie (90-99 uit 100 punten)
2 rode glaasjes - zeer goed tot uitstekend in zijn categorie (80-89/100 punten) en geselecteerd voor de nationale finale
2 zwarte glaasjes -  zeer goed tot uitstekend in zijn categorie (80-89/100 punten)
1 zwart glaasje - boven gemiddeld tot goed in zijn categorie (70-79/100 punten)

Wijnen die “gemiddeld” scoren en waar dus op zich niks mis mee is, worden niet opgenomen in deze gids, die zou dan nog een paar keer zo dik worden. Het feit dat een wijn niet in de gids staat betekent dus niet automatisch dat deze slecht is. Idem voor een producent, zeker als het nog jonge wijnmakers / wijnhuizen zijn.
De gids hanteert ook een indeling in wijnmakers op basis van hoe vaak ze de hoogste onderscheiding “tre bicchieri” hebben gekregen, met een ster voor iedere 10 keer. Er zijn ruim 100 wijnmakers die dat gepresteerd hebben, met als (ruime) koploper Angelo Gaja met 4 sterren.


Duemillavini

De Duemilavini is de andere belangrijke wijngids van Italië. Het is de uitgave van de Italiaanse Assosiatie van Someliers en de wijnen worden ook geproefd en beoordeeld volgens een door het A.I.S. ontworpen systeem. Er worden jaarlijks zo’n 20.000 wijnen beoordeeld, waarvan gemiddeld ongeveer 300 de hoogste beoordeling “5 grappoli” krijgen. De scores:
5 trosjes - excellent (90-99/100 punten)
4 trosjes - zeer goede wijn met opvallende eigenschappen (84-90/100 punten)
3 trosjes - goede wijn van duidelijke verfijning (80-84/100 punten)
2 trosjes - gemiddeld, maar goed gemaakt categorie (74-79/100 punten)


Slow Wine

De nieuwe wijngids van Slow Food, die tot 2010 meewerkte aan de Gambero Rosso. Ze wilden echter dat er niet alleen gekeken zou worden naar hoe de wijn smaakt, maar ook hoe die wordt gemaakt: met gebruik van veel landbouwgif of juist heel milieuvriendelijk. Deze gids geeft daarom meer aandacht aan dat aspect. Er wordt ook geen scores toegekend aan de wijnen, wel krijgen de in de ogen van de jury beste wijnen een onderscheiding:
Vino Slow - wijn die naast een excellent smaakprofiel ook optimale expressie zijn             van druivensoort, terroir, cultuur en traditie
Grande Vino - wijn die een excellent smaakprofiel heeft
Vino Quotidiano - betaalbare wijn (winkelprijs Italië < 10 euro; prijzen in Nederland             liggen daar echter ca 20% boven) met excellente prijs-kwaliteit                 verhouding


Vinibuoni d’Italia
Deze gerenommeerde wijngids wordt uitgegeven door de Italiaanse Touringclub (soort ANWB) en geeft alleen een overzicht van wijnen van autochtone druivenrassen. Locale proefpanels van sommeliers en proffessionals doen de voorronden en selecteren wijnen voor een landelijke finale. De gids geeft een algemene beoordeling van 1-4 sterren, en daarnaast onderscheidingen voor de beste wijnen:
La Corona (kroon) - hoogste onderscheiding en maximale waardering (de "winnaars") van alle geproefde wijnen in de landelijke finale
Golden Star (ster) - Wijnen met 4 sterren die geselecteerd zijn voor de landelijke finale
4 sterren - Een zeer goede wijn, met uitstekende smaakkarakteristiek en waarin de kenmerken van de druivensoort herkenbaar zijn. Sterk aan te raden
3 sterren - goede wijn, met goede, herkenbare expressie van druif en wijnmaker
2 sterren - goed gemaakte, bovengemiddelde wijn, maar die nergens in opvalt.